Πέμπτη, 11 Μαρτίου 2021
Educational videos for mobile devices

Εκπαιδευτικά βίντεο για εφαρμογές κινητών συσκευών στο πρόγραμμα BYOD

To Erasmus+ πρόγραμμα "BYOD -  Μία Εκπαιδευτική Μέθοδος που οδηγεί στη βελτίωση της Απασχολησιμότητας Ενηλίκων με Νοητική Αναπηρία” συνεχίζει δυναμικά τις εργασίες του! Μπορείτε κι εσείς πλέον να αξιοποιήσετε - εκτός από το εγχειρίδιο για τους εκπαιδευτές και τον οδηγό για εύκολη ανάγνωση (για ανθρώπους με νοητική αναπηρία) (μπορείτε να το βρείτε εδώ: https://bit.ly/3pz49Lb) και τα εκπαιδευτικά βίντεο που δημιουργήσαμε στο πλαίσιο του προγράμματος (https://www.youtube.com/user/EeaMargarita).

Τα εκπαιδευτικά βίντεο έρχονται να συμπληρώσουν το περιεχόμενο του οδηγού για εύκολη ανάγνωση και περιγράφονται αντίστοιχα και στο εγχειρίδιο του εκπαιδευτή. Πρόκειται για βίντεο που βοηθούν τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία να αντιληφθούν τη χρησιμότητα κάποιων εφαρμογών που μπορεί να έχει στην κινητή του συσκευή, αλλά και να υποστηριχθεί στην εκπαίδευση για τη χρήση και την αξιοποίηση τους. Στόχος είναι πάντα η αυτονόμηση του ανθρώπου και μέσω αυτής η επαγγελματική του απασχόλησή σε κάποια θέση εργασίας, εφόσον το επιθυμεί. Φυσικά, τα βίντεο είναι πολύ χρήσιμα και για τους εκπαιδευτές των ανθρώπων με νοητική αναπηρία, που μπορούν να τα αξιοποιήσουν σε συνεργασία μαζί τους, για πιο ασφαλή χρήση.

Με τα βίντεο αυτά, ο άνθρωπος με νοητική αναπηρία μπορεί να βοηθηθεί στο να βελτιώσει την οργάνωση του χρόνου του, να βρει εκπαιδευτικά βίντεο, να βρει πώς μπορεί να φτάσει κάπου με ασφάλεια, να κάνει υπολογισμούς, να επικοινωνήσει, να διαχειριστεί τα χρήματά του, να σιγουρευτεί ότι δε θα ξεχάσει κάτι, ή ακόμη και να αναζητήσει μία συγκεκριμένη θέση εργασίας.

 Για την δημιουργία των βίντεο χρησιμοποιήσαμε την μέθοδο της συμπαραγωγής (co-production) στην οποία η συμμετοχή των ωφελουμένων μας ήταν απαραίτητη ώστε το τελικό αποτέλεσμα να κινητοποιεί και να ενθαρρύνει την χρήση των εργαλείων και από άλλους ανθρώπους που μπορούν να επωφεληθούν από αυτά. Eυχαριστούμε πολύ και τους ωφελούμενούς μας, που συνεργάστηκαν ενθουσιωδώς σε αυτήν την προσπάθεια και συμμετείχαν στις εργασίες μίας ομάδας που είχε να ολοκληρώσει κάτι σημαντικό, αλλά δεν παρέλειπε να απολαμβάνει τη διαδικασία. Από εκεί και πέρα, λάβαμε υπόψιν μας και προϋποθέσεις που είναι σημαντικές ώστε τα βίντεο να έχουν εκπαιδευτικό χαρακτήρα και να καθοδηγούν τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία και όσους τους υποστηρίζουν στην κατάκτηση στόχων.

 Και επειδή τα γυρίσματα έγιναν εν καιρώ πανδημίας, ήταν πολύ σημαντικό και το γεγονός ότι τηρήθηκαν πάντα και από όλους τα μέτρα προστασίας κατά του COVID-19, όπως αυτά ίσχυαν στην κάθε εβδομάδα που γυρίζαμε τα βίντεο, απόδειξη ότι παρά τις δυσκολίες μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά όταν προσπαθούμε!

Ευχόμαστε όλοι το υλικό αυτό να αποτελέσει την αρχή για πολύ θετικές αλλαγές στη ζωή ανθρώπων που θα το αξιοποιήσουν.