Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020
Include Art: Μια διημερίδα για την Τέχνη

 

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» διοργανώνει τη διαδικτυακή Διημερίδα Include Art / A dialogue on paths of artistic equity”, η οποία θα διεξαχθεί στην πλατφόρμα Zoom στις 3 & 4 Δεκεμβρίου 2020.

Η Διημερίδα θα επικεντρωθεί στον διάλογο, στην ανταλλαγή ιδεών και καλών πρακτικών σε ζητήματα δημιουργικότητας και συμπερίληψης καλλιτεχνών με νοητική αναπηρία.

Συμμετέχουν σημαντικοί Ευρωπαϊκοί καλλιτεχνικοί Οργανισμοί:

Créahm (Βέλγιο) - Πρωτοποριακός οργανισμός που από το 1979 αποτελεί ταυτόχρονα καλλιτεχνικό, κοινωνικό και πολιτικό project, που συνδέεται με τα δικαιώματα των ανθρώπων με νοητική αναπηρία.

Atelier Goldstein (Γερμανία) - Εικαστικό εργαστήριο από το 2001 στη Φρακφούρτη, διεθνώς καταξιωμένη δημιουργική δομή για ταλαντούχους καλλιτέχνες με αναπηρία. Αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι με νοητική αναπηρία μπορούν να δημιουργήσουν σημαντικό καλλιτεχνικό έργο και πολλά έργα των καλλιτεχνών του βρίσκονται σε εθνικά και διεθνή μουσεία και σε ιδιωτικές συλλογές.

Blue Apple Theatre (Αγγλία) - Φιλόδοξος και δημιουργικός οργανισμός που υποστηρίζει ανθρώπους με νοητική αναπηρία να αναπτύξουν θεατρικές, χορευτικές και κινηματογραφικές παραγωγές. Από το 2016 που κέρδισε μεγάλη δημοσιότητα ανεβάζοντας Άμλετ, με ηθοποιούς με νοητική αναπηρία στράφηκε προς το σαιξπηρικό δραματολόγιο.

Hijinx Theatre (Ουαλία) - Δραματική σχολή για ηθοποιούς με νοητική αναπηρία στην Ουαλία. Αναπτύσσουν θεατρικές παραστάσεις, κοινοτικά projects και διαφοροποιημένη εκπαίδευση. Έχουν στόχο ένας ηθοποιός με νοητική αναπηρία ή αυτισμό να κερδίσει το Όσκαρ μέχρι το 2030.

Trinkhall Museum (Βέλγιο) - Καινοτόμο Μουσείο παραστατικών τεχνών στη Λιέγη, αφιερωμένο στην Outsider Art από καλλιτέχνες με νοητική αναπηρία. Διαθέτει μεγάλη συλλογή και αναπτύσσει πληθωρική δραστηριότητα.

Cope Foundation (Ιρλανδία) - Υποστηρίζει και δουλεύει με πάνω από 2.800 ανθρώπους με αναπηρία, τις οικογένειές τους και την τοπική κοινωνία. Αναπτύσσει πλούσια καλλιτεχνική δραστηριότητα στις παραστατικές τέχνες και τη μουσική.

Centre de la Gabrielle (Γαλλία) - Υποστηρίζει 400 ανθρώπους με αναπτυξιακές και μαθησιακές αναπηρίες με 11 διαφορετικές υπηρεσίες: ιατρικό και εκπαιδευτικό κέντρο για παιδιά με αναπηρία, κέντρο ειδικής αγωγής για εφήβους, ειδική μονάδα για ανθρώπους στο φάσμα του αυτισμού, υποστηριζόμενη εργασία, αυτόνομη διαβίωση και παρέχει κατ’οίκον κοινωνικές υπηρεσίες σε οικογένειες.

EgArt Association (Γαλλία) - Σύλλογος που επιδιώκει την αναγνώριση των καλλιτεχνών με ψυχικές ή ψυχιατρικές αναπηρίες στο πολιτιστικό και καλλιτεχνικό σύστημα εκθέτοντας και πουλώντας τα έργα τους (ζωγραφική, σχέδιο, γλυπτική, εγκαταστάσεις, φωτογραφία και βίντεο).

Οι συμμετέχοντες οργανισμοί θα ξεκινήσουν έναν διάλογο με Έλληνες καλλιτέχνες και επαγγελματίες του πεδίου.

Η Διημερίδα πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Μπορείτε να κάνετε την εγγραφή σας εδώ και να μένετε ενημερωμένοι μέσω της σελίδας μας στο Facebook ή να επικοινωνήσετε για περισσότερες πληροφορίες με το e-mail arts@eeamargarita.gr