Παρασκευή, 18 Φεβρουαρίου 2022
Πρόγραμμα_Erasmus+COM’IN

Πρόγραμμα Erasmus+COM’IN

Στις 3 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήσαμε την εναρκτήρια συνάντηση για το νέο έργο Erasmus+, «COM'IN» !

Στόχος του COM’IN είναι η ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων εφήβων και νέων με νοητική αναπηρία, ηλικίας 10 έως 25 ετών, και η δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού για τους ίδιους και τους υποστηρικτές τους.

Η ενδυνάμωση των επικοινωνιακών δεξιοτήτων διευκολύνει τους ανθρώπους με νοητική αναπηρία να εκπαιδεύονται με πιο γρήγορους ρυθμούς, να αναπτύσσουν σχέσεις, να συμμετέχουν στην κοινωνία και να εντάσσονται στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, παρατηρείται έλλειψη των κατάλληλων στρατηγικών για την ανάπτυξη αυτών των δεξιοτήτων εντός της ΕΕ, η οποία οδηγεί στη διαμόρφωση διαφορετικών επαγγελματικών πρακτικών. Οι εκπαιδευτές και οι υποστηρικτές έχουν εκφράσει την κρίσιμη ανάγκη να καταρτιστούν σε αυτόν τον τομέα, ώστε να επιτευχθεί εναρμόνιση στα προγράμματα υποστήριξης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Οι κύριες δράσεις του COM’IN είναι:

  • Μια έρευνα ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ανάγκες κατάρτισης των επαγγελματιών που εργάζονται με ανθρώπους με νοητική αναπηρία.
  • Ένας οδηγός για την ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών.
  • Ένα πρόγραμμα κατάρτισης για την ανάπτυξη των κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων των επαγγελματιών.
  • Ένα Μαζικό Ανοικτό Διαδικτυακό Μάθημα (MOOC) βασισμένο στον οδηγό και το πρόγραμμα κατάρτισης.

Εταίροι του έργου είναι οκτώ φορείς και πανεπιστήμια προερχόμενοι από πέντε ευρωπαϊκές χώρες (Γαλλία, Βέλγιο, Ισπανία, Φινλανδία και Ελλάδα), με συντονιστή το IRTS Champagne-Ardenne και το Πανεπιστήμιο του Reims Champagne-Ardenne.

Οι οργανισμοί είναι:

IRTS Champagne-Ardenne (Γαλλία)

Université de Reims Champagne-Ardenne - URCA (Γαλλία)

European Association of Service for Persons with Disabilities - EASPD (Βέλγιο)

Université de Liège (Βέλγιο)

KVPS (Φινλανδία)

MARGARITA VTC (Ελλάδα)

Fundació Arnau d'Escala (Ισπανία)

Fundació Tutelar de les Comarques Gironines SUPPORT-Girona (Ισπανία)

 

Στην πρώτη μας συνάντηση γνωριστήκαμε με τους εταίρους και συζητήσαμε τις βασικές αρχές υλοποίησης του έργου μας. Παράλληλα, ξεκινήσαμε την ανάπτυξη της έρευνας, η οποία θα προωθηθεί με την μορφή ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου σε εκπαιδευτές και υποστηρικτές ανθρώπων με νοητική αναπηρία.