Εργαστήρια Ειδικής Αγωγής Μαργαρίτα

Τα Εργαστήρια μας

 

Οι νεοεισερχόμενοι νέοι και νέες ξεκινούν από το Εργαστήρι «Προκατάρτιση». 

Προκατάρτιση: (Διαβάστε Περισσότερα...)

Οι βασικοί στόχοι της εκπαίδευσης των νέων μας αφορούν στη:

  • γνωριμία μεταξύ τους,
  • εξοικείωσή τους  με το περιβάλλον και τους ρυθμούς του «Μαργαρίτα»,
  • σταδιακή ενσωμάτωσή  τους,
  • οργάνωση της συμπεριφοράς τους,
  • ανάπτυξη δεξιοτήτων επικοινωνίας και κοινωνικών δεξιοτήτων,
  • άσκηση σε δεξιότητες καθημερινής ζωής αλλά και σε δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την επαγγελματική κατάρτιση (λ.χ. συνέπεια, υπευθυνότητα, ομαδικό πνεύμα, κλπ).
                                                                                                  

Στη συνέχεια, οι νέοι και οι νέες  θα φοιτήσουν – ανάλογα με τις δυνατότητες και τις κλίσεις τους – σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω εργαστήρια: 

Κηπουρική: (Διαβάστε Περισσότερα...)

Η εκπαίδευση αφορά στην καλλιέργεια αρωματικών και καλλωπιστικών φυτών εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. 

Εργοτεχνία: (Διαβάστε Περισσότερα...)

Η βασική εκπαίδευση επικεντρώνεται στην εκμάθηση εργασιακών δεξιοτήτων μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες και κατασκευές. 

Γραφειακή Στήριξη / Κλητήρες: (Διαβάστε Περισσότερα...)

Η εκπαίδευση εστιάζει σε βοηθητικές εργασίες γραφείου και στη χρήση μηχανημάτων γραμματειακής υποστήριξης. Επίσης οι νέοι και οι νέες μαθαίνουν να εκτελούν εργασίες κλητήρα και εξοικειώνονται στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή. 

Εστίαση: (Διαβάστε Περισσότερα...)

Η εκπαίδευση αφορά σε δραστηριότητες που σχετίζονται με υπηρεσίες εστίασης όπως παρασκευή μικρογευμάτων και ροφημάτων, σερβίρισμα, τακτοποίηση και φροντίδα του χώρου εργασίας. 

 35 xronia

Το Τμήμα Επαγγελματικής Απασχόλησης Ενηλίκων περιλαμβάνει τα ακόλουθα Εργαστήρια:

 

Ειδών Δώρου

Εργαστήρι 1: Κόσμημα, Είδη Δώρων και Διακόσμησης

Το εργαστήρι χρησιμοποιώντας χάντρες, σύρμα, «άχρηστα» υλικά κ.ά.,  κατασκευάζει αντικείμενα διακόσμησης όπως κλειδοθήκες, καθρέφτες, μόμπιλε, καθώς και κομπολόγια, μπρελόκ, φο – μπιζού, κ.α. 

Εργαστήρι 2: Ανακυκλώνω – Κατασκευάζω Είδη Δώρων

Το εργαστήρι κατασκευάζει εποχιακά είδη (Χριστουγεννιάτικα, Πασχαλινά, Καλοκαιρινά και άλλα είδη δώρων) δίνοντας έμφαση σε κατασκευές από ανακυκλώσιμα υλικά.

Αξιοποιεί τις τεχνικές του χαρτοπολτού (papier mâché) και της διακοσμητικής χαρτοπετσέτας (découpage).

Υφαντική

Οι σπουδαστές μας, υφαίνουν από κιλίμια και κουρελούδες μέχρι τραβέρσες και σελιδοδείκτες. Επίσης σε συνεργασία με το Λαογραφικό Σύλλογο «Ρίζες», κατασκευάζουμε παραδοσιακές ποδιές.

Στο «Μαργαρίτα» διδάσκουμε την τέχνη του παραδοσιακού ξύλινου αργαλειού γιατί πιστεύουμε ότι αποτελεί ένα μέσο επικοινωνίας, ανάπτυξης δεξιοτήτων, εκφραστικής δημιουργίας και παραγωγικότητας του ανθρώπου.

Μεταξοτυπία

Το εργαστήρι διαθέτει ειδικό εξοπλισμό προκειμένου να τυπώνει χειροκίνητα σε Ύφασμα και Χαρτί.

Τυπώνει ευχετήριες και επαγγελματικές κάρτες, προσκλητήρια, μπλούζες,  τραπεζομάντιλα, καπέλα, τσάντες. Αναλαμβάνει παραγγελίες για διαφημιστικές μπλούζες και υφασμάτινες τσάντες για σχολεία, συλλόγους και εταιρείες.  

Κηπουρική

Το εργαστήρι διαθέτει θερμοκήπιο και κήπο, όπου παράγονται καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά. Επίσης καλλιεργούνται λαχανικά ακολουθώντας τις αρχές της βιολογικής γεωργίας. Επίσης στο εργαστήρι αυτό οι νέοι και οι νέες αναλαμβάνουν τη συντήρηση δημόσιων και ιδιωτικών χώρων πρασίνου.

Πλυντήρια – Σιδερωτήρια

Το εργαστήρι διαθέτει επαγγελματικά μηχανήματα ιματισμού (πλυντήρια, σιδερωτήρια και  πρέσες). Αναλαμβάνει παραγγελίες για πλύσιμο, στέγνωμα, σιδέρωμα από ιδιώτες και επιχειρήσεις (εστιατόρια, ξενώνες) της κοινότητας. Επίσης καλύπτει τις ανάγκες του «Μαργαρίτα».

Εργασιακοί ορίζοντες

Ο προσανατολισμός αυτού του εργαστηρίου είναι η μέγιστη δυνατή προσομοίωση εργασιακών συνθηκών και ρυθμών. Οι νέοι και οι νέες που απασχολούνται σε αυτό αφενός έχουν εκφράσει την επιθυμία τους για εργασιακή ένταξη, αφετέρου μπορούν να ακολουθήσουν πιο έντονους εργασιακούς ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό το εργαστήριο αναλαμβάνει παραγγελίες για μπομπονιέρες γάμων και βαπτίσεων.

          FB1 imagesΔείτε τα Εργαστηριά μας στο FaceBook ...