Ιωάννα Τσοκοπούλου

Translations:

Η Ιωάννα Τσοκοπούλου γεννήθηκε το 1930. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 26 χρόνια από το 1951 ως το 1977. Το 1977 παραιτήθηκε για να αφιερωθεί στη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου ειδικής αγωγής για νέους και νέες με νοητική αναπηρία.

 

Πώς γεννήθηκε το ΕΕΑ Μαργαρίτα

Το όνειρο …

Η Ιωάννα Τσοκοπούλου, μητέρα παιδιού με σύνδρομο Down, έταξε σκοπό της ζωής της να βρει έναν τρόπο να βοηθήσει το παιδί της και μαζί τα παιδιά με νοητική αναπηρία, για να μπορέσουν να εκπαιδευτούν, να εργαστούν και να ενταχθούν στην κοινωνία.

Η ιδέα ωρίμαζε στο μυαλό της πολλά χρόνια. Επισκέφθηκε κατά καιρούς ειδικά σχολεία στη Γαλλία, στην Κίνα και, το 1975,  στη Σοβιετική Ένωση, είδε ένα τέτοιο σχολείο – πρότυπο που την εντυπωσίασε – και η ιδέα αρχίζει να παίρνει μορφή.

Η αρχή …

«Το 1976 έγινε η αρχή. Έφτιαξα ένα σωματείο με τη βοήθεια φίλων κα συναδέλφων, αναγνωρισμένο ως «ειδικώς φιλανθρωπικό» που είχε ως σκοπό τη δημιουργία ενός πρότυπου εκπαιδευτικού κέντρου για άτομα με ειδικές ανάγκες. Επισκέφθηκα τον Ακαδημαϊκό Άγγελο Αγγελόπουλο, Διοικητή της Εθνικής (Τράπεζας), του είπα τι ήθελα και του ζήτησα να μου παραχωρήσει με χρησιδάνειο ένα κτήμα που είχε η Τράπεζα στη Πεντέλη. Όπως και έγινε.» γράφει η Ιωάννα Τσοκοπούλου στο βιβλίο «Είναι ο γιός μου» (Εκδόσεις Τόπος+Μαργαρίτα, Αθήνα, 2018)

Τα εγκαίνια …

Στις 2 Νοεμβρίου του 1979 έγιναν τα εγκαίνια του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» - ένα σπιτάκι με τρία δωμάτια και μια μεγάλη κουζίνα, σύνολο 220 τετραγωνικών μέτρων μέσα σ’ ένα κτήμα 4,5 στρεμμάτων, κατάφυτο με πεύκα, ελιές, πουρνάρια, αγράμπελη, χαμομήλια, μολόχες …

Φωτογραφίες από λεύκωμα σελ. 18 + 23

Το όνομα …

«Το όνομα ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ είχε πάρει τη θέση του από την ώρα που άκουσα το όνομα της κόρης της Νέλλης Ζελιώτη–Γιαννοπούλου. Η Νέλλη είχε χάσει το μονάκριβο παιδί της, τη Μαργαρίτα, δεκαοχτώ χρονών, λίγες μέρες πριν τη γνωρίσω, το Δεκέμβριο του 1977. Ήταν τόσο μικρό το διάστημα από την ημέρα που συνέβη το τραγικό γεγονός, που ο σπαραγμός της είχε περάσει στο μεδούλι μου.»  (Από το βιβλίο της Ιωάννας Τσοκοπούλου, «Είναι ο γιός μου», ό.π.).

Τα πρώτα προγράμματα …

Με την καθοδήγηση της πρώτης διευθύντριας Μαρίας Πεπονή, το προσωπικό επιλέγεται με κριτήριο τις γνώσεις αλλά και την ευαισθησία. Τα πρώτα προγράμματα αρχίζουν να δοκιμάζονται: κινητική αγωγή, οικοκυρική, κηπουρική, υφαντική, συντήρηση σχολικών γνώσεων ενώ δοκιμάζονται και άλλα που στοχεύουν στην εκπαίδευση των νέων στην αυτονομία και στην επικοινωνία, να μπορούν να κυκλοφορούν μόνοι τους, να αυτοεξυπηρετούνται, να πραγματοποιούν συναλλαγές. Να αποκτούν, δηλαδή, δεξιότητες της καθημερινότητας.

Το πρώτο εργαστήριο …

Την ίδια χρονιά αρχίζει να λειτουργεί το πρώτο εργαστήριο. Είναι το εργαστήριο της χειροτεχνίας, που, πέρα από την εξάσκηση των χεριών, εισάγει τους νέους και στην έννοια της παραγωγικής εργασίας, ενώ αγοράζονται και δύο αργαλειοί.

Ο αριθμός των νέων είναι 12.

Έτσι λοιπόν ξεκίνησε το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ …

Το Μαργαρίτα μεγαλώνει …

Τον επόμενο χρόνο, με τους δύο αργαλειούς δημιουργείται το δεύτερο εργαστήριο, της υφαντικής, και αγοράζεται εξοπλισμός για μεταξοτυπία.

Το επιστημονικό προσωπικό συμπληρώνεται με την πρόσληψη ψυχιάτρου και ψυχολόγου.

Από τότε το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ αναπτύσσεται συνεχώς, πληθαίνει, γίνεται πόλος έλξης και σύντομα διαπιστώνεται ότι οι χώροι είναι μικροί για να εξυπηρετήσουν τους νέους του.

Το 1983 οι ωφελούμενοι είναι 30 και το προσωπικό 11 άτομα.

Το 1990 οι ωφελούμενοι φθάνουν τους 60 και το προσωπικό τα 28 άτομα.

Το 1993, γίνεται μια πρώτη επέκταση με δωρεά της κυρίας Μαργαρίτας Σαμούρκα.

Αμέσως μετά αρχίζει η οικοδόμηση του πρώτου ορόφου πάνω στο αρχικό κτίριο. Το έργο ολοκληρώθηκε το 1995.

Το 1998 οι νέοι και οι νέες ξεπερνούν τους 80 και το προσωπικό τα 35 άτομα.

Το Μάιο του 2000 ολοκληρώνεται η ανέγερση του νέου κτιρίου δίπλα στο παλιό και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου. Το νέο κτίριο έχει εμβαδόν 992 τετραγωνικά μέτρα. Χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σήμερα …

Το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ εξυπηρετεί 100 ωφελούμενους, ενώ υποστηρίζει 14 αποφοίτους του που εργάζονται στην ανοιχτή αγορά εργασίας.