Παρασκευή, 6 Νοεμβρίου 2020
Δικαίωμα στην εργασία

Η Χρύσα, η Θέμις, ο Απόστολος, η Μαριάννα είναι μερικοί μόνο από τους ωφελούμενους του Εργαστηρίου Ειδικής Αγωγής ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, οι οποίοι τα τελευταία χρόνια κατάφεραν να βρουν τη θέση εργασίας της επιλογής τους στην ανοιχτή αγορά εργασίας. Το πάθος τους, η συνεργασία τους και η κατάλληλη στήριξη του τμήματος Υποστηριζόμενης Εργασίας του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, συντέλεσαν ώστε να γίνει το όνειρό τους πραγματικότητα. Το όνειρο όλων μας, πραγματικότητα!

Σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία και του Ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, η εργασία είναι δικαίωμα όλων και συμβάλλει στη βελτίωση της ζωής του ανθρώπου. Χαιρόμαστε να ακούμε την γνώμη και τις εμπειρίες των ωφελούμενων που αποδεικνύουν την σημασία της επαγγελματικής αποκατάστασης στην προσωπική τους ανάπτυξη και εξέλιξη.

«Να τηρείτε το ωράριο, να είστε συνεργάσιμοι με τους συναδέλφους σας και βέβαια να είστε καλοί στη δουλειά σας». Αυτές είναι οι συμβουλές της Χρύσας, η οποία εργάζεται τα τελευταία 12 χρόνια στο κυλικείο της εταιρείας «Τιτάν», εταιρεία που υπήρξε πρωτοπόρος σε πρωτοβουλίες Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης.

«Είναι η πρώτη μου δουλειά και μου αρέσει πολύ», λέει η Θέμις, η οποία εργάζεται από το 2017 στο ξενοδοχείο Nafsika της Coco-mat. Μεταξύ άλλων, η Θέμις εργάζεται στην υποδοχή του ξενοδοχείου και στην προετοιμασία των τραπεζιών του εστιατορίου. Τρία χρόνια αργότερα, η εταιρεία ανοίγει ξανά τις πόρτες της και συμπεριλαμβάνει στην ομάδα της δύο ακόμη σπουδαστές του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, στις εγκαταστάσεις του νέου ξενοδοχείου δίπλα στην Ακρόπολη.

Σήμερα, ακόμη ένα εμβληματικό ξενοδοχείο ανοίγει τις πύλες του σε εργαζόμενους με νοητική αναπηρία. Το Hilton Hotel έδωσε την ευκαιρία σε δύο ακόμη σπουδαστές του ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ να εργαστούν στις εγκαταστάσεις του, επιδιώκοντας να αλλάξει το τοπίο που θέλει ανθρώπους με νοητική αναπηρία ανίκανους να εργαστούν.

Η προσπάθειά μας δεν σταματάει εδώ. Στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ, από την ίδρυσή του, επενδύουμε στην επαγγελματική αποκατάσταση ανθρώπων με νοητική αναπηρία. Για τον λόγο αυτό, το 2017 το ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ και το Impact Hub ‘’έδωσαν τα χέρια’’ και κάπως έτσι ξεκίνησε η Gallery 13m2, η οποία αποτελεί χώρο έκφρασης, έκθεσης, δημιουργίας, αλλά και πρακτικής άσκησης ανθρώπων με νοητική αναπηρία που βρίσκονται στο ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ. Με in vivo εκπαιδεύσεις, συμβουλευτική και επαφή με αγοραστικό κοινό, οι εκπαιδευόμενοι δίνουν τη δική τους πνοή στη Δημοτική Αγορά Κυψέλης.

Και συνεχίζουμε! Μέσω του προγράμματος World of Difference του Ιδρύματος Vodafone, κατασκευάζουμε την  πρώτη πλατφόρμα εύρεσης εργασίας στην Ελλάδα, για ανθρώπους με νοητική αναπηρία. Στόχος της πλατφόρμας είναι να δημιουργηθεί ένα δίκτυο επιχειρήσεων και εν δυνάμει εργαζομένων, με σκοπό οι τελευταίοι να έχουν πρόσβαση στην ανοιχτή αγορά εργασίας.

Παρά τις δύσκολες συνθήκες όλων μας λόγω του COVID-19, όραμά μας και έργο μας συνεχίζει να είναι η κοινωνική συμπερίληψη των ανθρώπων με νοητική αναπηρία μέσω της επαγγελματικής τους αποκατάστασης, η ενίσχυση της αυτονομίας τους και η απελευθέρωση της κοινωνίας από τα στερεότυπα.

Δύο από τους ωφελούμενους, η Χρύσα και η Θέμιδα, μιλούν στο βίντεο για την εμπειρία τους.